Luftforurensning kjenner du til, men lysforurensning har du kanskje ikke tenkt på. På Høybulie, Vegglifjells nye hyttefelt, er det minimalt av begge deler. Her vil vi nemlig at den klare stjernehimmelen Vegglifjell er kjent for, skal nytes mest mulig uforstyrret av deg som er glad i stjernetitting.
« Et stjernested for friluftsfolk! »
Stå ute i naturen, kjenne nattebrisen mot ansiktet, høre raslingen fra trærne, sildringen fra bekken, bøye hodet bakover og føle seg nærmere universet enn noen gang. Vegglifjell er et yndet sted for stjernetitting. Den gode geografiske plasseringen, samt den klare himmelen, gjør at du her kan se stjerner klart og uforstyrret.
Stjernetitting fra din nye hytte
For det nye hyttefeltet Høybulie, har vi en klar ambisjon om å ivareta disse gode forholdene for observasjon av himmellegemer. Gjennom bevisst regulering, skal vi unngå unødig lysforurensning, slik at du kan se på stjernene rett utenfor hytteveggen. Det gir en egen ro – enten du studerer stjernene gjennom teleskop eller nyter synet med det blotte øye.
Tips for stjernetitting på Veggli
Heldigvis trenger man ikke spesielt dyrt eller avansert utstyr for å bli begeistret av den vakre stjernehimmelen på Veggli. Å la blikket vandre duger lenge, men ekstra spennende blir det selvsagt hvis du i tillegg bruker en kikkert eller et teleskop. Ifølge Norsk Astronomisk Selskap kan en mørk og klar kveld by på hundrevis av stjerner, opptil fem planeter og månen uten bruk av hjelpemidler.
Det fremste tipset er selvsagt å gå ut for å nyte nattehimmelen. Dette er spesielt viktig dersom du benytter et teleskop. Da bør du unngå å observere gjennom et åpent vindu eller dør, hvor den varme luften vil strømme ut i den mye kaldere kveldsluften og skape varmeturbulens og uroligheter. Det kan nemlig ødelegge mye for bildet du ser gjennom teleskopet. Det samme gjelder dersom du står nær en varmekilde utendørs om vinteren, så kle deg heller godt.
Når du vil studere nattehimmelen:
- Husk at det tar faktisk rundt en halv time før øynene våre er tilpasset mørket, samtidig som et sekunds sterkt lys er nok til å ødelegge nattsynet. Bruk derfor en lommelykt med rødt lys hvis du skal lese stjernekart eller se hvor du går.
- Lyset fra månen er ganske sterkt, gjør derfor eventuelle observasjoner av månen til slutt, for å bevare nattsynet lengst mulig.
- Bruker du teleskop, virker det optimalt først når det har samme temperatur som omgivelsene. Dette kan ta en time eller mer hvis det tas fra en varm stue og ut i den kalde vinternatten.
- Videre er løs snø ikke å anbefale som underlag, da stativet må stå helt støtt.
- Månen, Saturn, Jupiter og utvalgte stjernehoper er klare himmellegemer du som nybegynner burde finne greit. Månen observeres for øvrig helst når den har fase, dvs. ikke ved fullmåne.
« En tur i måneskinn gir ro til kropp og sinn »